Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΡΟΔΟΣ - Η ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ




Η Ρόδος, το διαμάντι των Δωδεκανήσων, συσχετίζεται από τους αρχαίους χρόνους με το ομώνυμο λουλούδι, που ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο. Ο συσχετισμός αυτός φαίνεται να μην ήταν τόσος τυχαίος, αφού οι πρόγονοι μας είχαν παρατηρήσει την ευεργετική δύναμη που ασκούσε ο Ήλιος πάνω σε αυτό το όμορφο νησί. 

Η Ρέα όταν γέννησε τον Ποσειδώνα, τον έκρυψε σε αυτό το μέρος, για να τον γλυτώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Η κόρη του Ωκεανού Καφείρα μαζί με τους αυτόχθονες κατοίκους του νησιού, τους Τελχίνες, ανέλαβε την ανατροφή του νεογέννητου. Οι Τελχίνες ως άριστοι ναυτικοί και πολυτεχνίτες είχαν αναλάβει επίσης να κατασκευάσουν και την τρίαινα του Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας με την τρίαινα είχε αποκτήσει την δύναμη να ταράζει την θάλασσα και να δημιουργεί νησιά, να σκίζει τα βουνά στα δύο βοηθώντας τους ποτάμιους θεούς να περάσουν και να χυθούν μέσα στην θάλασσα.

Ο Ποσειδώνας όταν ενηλικιώθηκε ερωτεύτηκε μια από τις αδερφές των Τελχίνων, την Αλία την «θεά της θάλασσας» και απόκτησε μαζί της έξι γιους και μια κόρη, την όμορφη νύμφη Ρόδη ή Ρόδο, από όπου πήρε και το νησί το όνομα της.
Ένας μύθος λέει πως κάποτε οι Τελχνίνες ή αλλιώς ''Βασκάνοι'' είχαν αποκτήσει μεγάλη δύναμη και θα δηλητηρίαζαν την πανίδα και την χλωρίδα του νησιού, αν δεν είχαν επέμβει οι θεοί με κατακλυσμό να τους εξαφανίσουν. Οι Τελχίνες που προαισθάνθηκαν τον κατακλυσμό, εκκένωσαν το νησί. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διαφύγουν στις βοιωτικές ακτές και παρέμειναν ελάχιστοι πάνω στο νησί.  Όταν ο κατακλυσμός τελείωσε, ο Ήλιος αντίκρισε από ψηλά μια όμορφη κορυφή να προεξέχει από την θάλασσα. Έριξε τις ακτίνες του πάνω στο νησί και το στέγνωσε από τα αλμυρά νερά. Στην συνέχεια νυμφεύτηκε την Ρόδο και απόκτησε μαζί της επτά γιούς, τους Ηλιάδες.

Μια άλλη εκδοχή του μύθου λέει πως, ο Δίας μετά την Γιγαντομαχία μοίρασε την γη στους θεούς. Όλοι πήραν το μερίδιο τους εκτός από τον γιο του Υπερίωνα και της Θείας, τον Ήλιο που βρισκόταν στον ουράνιο θόλο. Όταν ο Δίας τον θυμήθηκε ζήτησε από τους θεούς να ανακαλέσουν την μοιρασιά τους και να γίνει εκ νέου η διανομή της γης. Ο Ήλιος δεν το δέχτηκε και είπε πως ξεχώρισε στα βάθη της θάλασσας ένα κομμάτι εύφορης γης να μεγαλώνει. Προσκάλεσε την Μοίρα Λάχεσις και τους υπόλοιπους Θεούς και τους έβαλε να ορκιστούν πως όταν θα εμφανιζόταν εκείνη η γη θα γινόταν το δικό του μερίδιο. Έτσι κι έγινε. Από τα αλμυρά νερά αναδύθηκε ένα όμορφο νησί, η Ρόδος. Ο Ήλιος τη νυμφεύτηκε και απόκτησε επτά γιούς, τους Ηλιάδες, τους προγόνους των Ροδίων !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου