Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1ο μέρος)



        Οι Έλληνες είχαν παρατηρήσει από  πολύ νωρίς τις μορφές που τα σύνολα των άστρων σχηματίζουν στον ουρανό, την θέση που αυτά έχουν σε αυτόν, τις διάφορες ώρες που ανατέλλουν και δύουν ανάλογα την εποχή του χρόνου και τι προσφέρουν στην ναυτιλία και στις αγροτικές δουλειές.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Ήλιος, Ηώς και Εωσφόρος
   Ο πλανήτης που είχε κάνει εντύπωση στην ελληνική φαντασία είναι η Αφροδίτη. Ο πλανήτης αυτός είναι ορατός πριν από την ανατολή και πριν την δύση και αποσυνθέτεται σαν δυο αδέλφια: α) τον Φωσφόρο ή Εωσφόρο, το άστρο του πρωινού και β) το Εσπερινό (το άστρο του βραδιού).



Εωσφόρος και Έσπερος
        Ο Φωσφόρος είναι γιος του Αστραίου και της Hως, του έναστρου ουρανού και της αυγής ή πάλι του Κέφαλου και της Ηώς. Κατά την Θεογονία του Ησίοδου, αυτό το ζευγάρι γέννησε τον Φαέθοντα. Αυτό το «λαμπερό αστέρι» είχε απαχθεί στην τρυφερή του ηλικία από την Αφροδίτη και τον έκανε νυχτερινό φύλακα του ιερού της. Το ωραίο αυτό αστέρι που εξαφανίζεται και φαίνεται να παίρνει μαζί της η θεά της Αυγής και το ξανά εμφανίζει το βράδυ στον ορίζοντα, επιτηρεί τις πύλες του ουρανού. Έτσι εξηγούνται οι σχέσεις της Αφροδίτης με τον πλανήτη που έχει το όνομα της. Ο Φώσφορος βγαίνει από το «λουτρό» του Ωκεανού για να αναγγείλει στη γη το φως της μέρας.
       Ο Έσπερος, γιος του Άτλαντα είναι η είσοδος της νύχτας. Και τα δυο τα ονόματα είναι διαφορετικά, αλλά συνθέτουν ένα αδερφικό ζευγάρι, ανάλογο με αυτό των Διόσκουρων. 


Στα μετέπειτα χριστιανικά χρόνια ο πλανήτης Αφροδίτη έπαψε να συμβολίζει τον πλανήτη που φέρει το φως. Οι Σκοταδιστές το μετέτρεψαν σε άστρο του Σατανά, δηλαδή σε κάτι που φέρει το σκοτάδι και το κακό.

Οι Θεοί μας πέθαναν την μέρα που χάθηκε η αγάπη προς το φυσικό. Το παρακάτω βίντεο δίνει μια απάντηση σε αυτούς που αγαπούν τα «σκοτάδια» και τρέμουν το φυσικό και την Αρμονία της Φύσης. Απολαύστε το !



>                                                                                                       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου