Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η ΝΥΜΦΗ ΑΣΤΕΡΙΑ


    Η Νύμφη Αστερία εμφανίζεται δίπλα στην αδερφή της, την Λητώ. Ο Ησίοδος αναφέρει πως γέννησε  του Περσαίου την Εκάτη, μια θεά που συγγενεύει πολύ με την  Άρτεμη.
    Ο μύθος μας λέει πως ο Δίας θέλησε να παραπλανήσει την Αστερία αφού πρωτύτερα είχε ενωθεί με την Λητώ. Η Αστερία (η θεά των άστρων) για να του ξεφύγει μεταμορφώθηκε σε ορτύκι. Ο Δίας όμως την πρόφτασε παίρνοντας την μορφή του αετού. Εκείνη με την σειρά της για να του ξεγλιστρήσει έγινε πέτρα και βούτηξε στην θάλασσα. Στο σημείο που βούτηξε ξεπήδησε ένα νησάκι. Σε εκείνο τον νησί κρύφτηκε η Λητώ από την οργή της Ήρας για να γεννήσει τον θεό του Φωτός, τον Απόλλωνα.
    Αρχικά το νησί ονομάστηκε Αστερία ή Ορτυγία. Η Ορτυγία είναι στην κυριολεξία η χώρα του ορτυκιού (όρτυξ), του πουλιού που η εμφάνιση του αναγγέλλει στο αρχιπέλαγος τον ανοιξιάτικο ήλιο, του πρωινού πουλιού που προηγείται από την ανατολή της ημέρας. Αργότερα ονομάστηκε Δήλος, που σημαίνει η φανερή, η λαμπερή. Η Δήλος λοιπόν προοριζόταν να δει τη γέννηση του Δήλιου θεού, εκείνου που φανερώνεται μέσα στο έκλαμπρο φως. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου