Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η ΝΥΜΦΗ ΗΧΩ


    Μέσα στην άγρια την φύση, εκεί που οι Νύμφες κατοικούν και παίζουν ανέμελα, τραγουδούν και χορεύουν ένα φαινόμενο είχε εντυπωσιάσει την λαϊκή φαντασία. Η ηχώ που στο βουνό επαναλαμβάνει την φωνή του ανέμου, θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάποια σχέση με τις Νύμφες που κατοικούσαν στην ίδια περιοχή. Για να εξηγήσουν την προέλευση της, οι Έλληνες δημιούργησαν έναν έξυπνο μύθο.
   Η Ηχώ ήταν μια νύμφη που τράφηκε και ανατράφηκε από τις Μούσες. Από αυτές διδάχθηκε τον αυλό, την σύριγγα και το τραγούδι. Φίλη της μοναξιάς, απέφευγε την συναναστροφή με τους θεούς και τους ανθρώπους και αρνιόταν τον έρωτα τους. Κάποτε την ερωτεύτηκε ο θεός Πάνας, μα αυτή δεν ενέδωσε στον έρωτα του. Τότε ο Πάνας για να την εκδικηθεί ξύπνησε την τρελή μανία στους βοσκούς, που όρμησαν κατά πάνω της, την διαμέλισαν και σκόρπισαν τα μέλη της πάνω στην γη. Η Γαία που την λυπήθηκε πήρε και έθαψε τα μέλη της. Λέγεται μάλιστα πως τα μέλη είναι κρυμμένα σε μέρη όπου επαναλαμβάνεται και αναπαράγεται ο ήχος της.
    Ο Λατίνος ποιητής Οβίδιος φάνταζε πως η ηχώ προήλθε από τον εξής μύθοΕνώ ο Δίας ερωτοτροπούσε με διάφορες Νύμφες, η Ηχώ απασχολούσε την Ήρα με την φλυαρία της, για να μην γίνουν αντιληπτές οι ερωτικές σχέσεις του ανδρός της. Μια μέρα κατάλαβε την παγίδα που της έστηνε η Ηχώ και την τιμώρησε. Την μεταμόρφωσε σε απόηχο, δηλαδή σε πρόσωπο που δεν ελέγχει την φωνή του, που επαναλαμβάνει πάντα την τελευταία συλλαβή που ακούει.
     Μια τρίτη εκδοχή του μύθου και πιο αυθεντική, είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας της για τον Νάρκισσο. Όταν ακόμα ζούσε στις λίμνες μαζί με τις άλλες Νύμφες ερωτεύτηκε έναν ωραίο έφηβο, τον Νάρκισσο. Όταν αυτός αρνήθηκε τον έρωτα της, η Ηχώ από ντροπή αποσύρθηκε μέσα στα ερημικά σπήλαια. Ο πόνος και το πείσμα της, την έλιωναν καθημερινά, το κορμί της αδυνάτισε τόσο που στο τέλος εξαϋλώθηκε και δεν έμεινε παρά μόνο η φωνή και ο σκελετός της. Οι θεοί την μεταμόρφωσαν σε βράχο, που διατήρησε την φωνή της.
Από κείνη την μέρα δεν την βλέπει κανένας πια μέσα στα δάση, αλλά απαντάει σε όποιον την καλεί από τον βράχο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου